В неделя Италия отбеляза втората годишнина от откриването на първия местен

...
В неделя Италия отбеляза втората годишнина от откриването на първия местен
Коментари Харесай

Как се промени Италия за две години под знака на COVID-19

В неделя Италия означи втората годишнина от откриването на първия локален случай на заразяване с COVID-19. На 18 февруари преди две години в незабавното поделение на болничното заведение в град Кодоньо, в област Ломбардия, се появява 38-годишен мъж с температура, усложнения в дишането и изнемощялост. Лекарите му дават антибиотик и го пращат вкъщи. Същата вечер положението му се утежнява и той е докаран незабавно в болничното заведение. Състоянието на пациента не се усъвършенства в идващите два дни и на 20 февруари лекарка от болничното заведение подценява разпоредбите, откакто научава от брачната половинка на пациента, че той е вечерял със завърнал се от Китай другар. Лекарката прави тест за коронавирусна зараза, макар че по това време сходни проби се вършат единствено на завърналите се от Китай. Така на 20 февруари 2020 година се удостоверява първи локален случай на ковид, прочут през днешния ден като COVID-19.

Първи здравен бюлетин във връзка със болестта се разгласява четири дни по-късно и в него написа към този момент 221 новозаразени и 7 умряли. Две години по-късно случаите на болест в страната от началото на пандемията са общо 12 427 773, а умрелите с COVID-19 са 152 848. Това прави Италия една от най-тежко засегнатите страни в света.

Заради болестта на 23 февруари преди две години 10 общини в Ломбардия, измежду които и Кодоньо, където е открит пациент номер едно, са оповестени за алена зона и придвижването от, до и в тях е прекратено. Заради повишаване на случаите на болест на 4 март 2020 година са затворени учебните заведения в цялата страна, а на 9 март цяла Италия става алена зона и за първи път италианците откриват на процедура какво значи думата локдаун – стоене у дома и излизане единствено по най-неотложна причина и то единствено в региона на дома. На 18 март 2020 година се появява фотография, трансформирала се в знак на здравната злополука, която претърпява Италия. На фотографията се вижда колона от военни транспортни средства, транспортиращи ковчези от тежко засегнатия град Бергамо до крематориуми в други градове.

От първото огромно затваряне Италия излиза на 4 юни 2020 година За да влезе още веднъж в локдаун по Коледа и Нова година. После стартира всеобщата имунизация, само че все пак и по Великден на 2021 година има още веднъж рестрикции, макар че те не са сходни на първия локдаун. През есента на 2021 година с придвижване на имунизационната акция локдаун към този момент не се постанова, само че влизат в действие строги разнородни ограничавания за неимунизираните. Активно стартира да се ползва зеленият документ, в по-меката му форма – елементарен зелен документ (за имунизирани, преболедували и тествани), и в по-тежката му форма – супер зелен документ (само за имунизирани и преболедували). Строги ограничавания се вкарват и за туристите по Коледа на 2021 година и за Нова година. Облекчения на тези ограничавания влязоха в действие на 1 февруари, когато отпадна наложителният входен тест за ковид и за имунизирани, и за неимунизирани, както и петдневната карантина за неимунизирани пасажери. Но пък от тази дата зеленият документ в Италия към този момент се смята за годен единствено 6 месеца. Само за бустера от 7 февруари документът ще се смята за неопределен, най-малко към този момент.

За две години Италия от известна туристическа дестинация се трансформира в страна с едни от най-сериозните рестрикции в Европа. И държавното управление на Джузепе Конте, и последвалото го държавно управление на Марио Драги споделят, че тези рестрикции в този момент разрешават на страната да отвори стопанската система си и туризма си, парализирани при първия локдаун. По данни на Италианската конфедерация на фирмите в областта на търговията, туризма и услугите (Confederazione Italiana Esercenti Attività Commerciali, Turistiche e dei Servizi – CONFESERCENTI) единствено през първата година на пандемията страната е изгубила 183 милиарда евро от своя Брутният вътрешен продукт и 137 милиарда евро от спад на ползване. Италия в този момент разчита на към 200 милиарда евро европейски средства за възобновяване от последствията от пандемията.

Заради пандемията Италия отсрочи Биеналето по архитектура във Венеция от  2020 година на 2021 година и Биеналето на изкуствата от 2021 година на 2022 година Венецианският карнавал през 2020 година бе преустановен предварително.  А изданието му през 2021 година бе цифрово. Фестивалът в Сан Ремо предходната година беше без аудитория. Венецианският кинофестивал резервира през тези две години формата си онлайн, само че при фрапантни ограничавания.

Но от 11 февруари Италия смъкна маските (засега навън) и мнозина в страната възприеха това като завършек на пандемията, макар че СЗО не е обявявала нейното привършване. Тази година фестивалът в Сан Ремо протече с аудитория (но със супер зелен сертификат), а Венецианският карнавал в този момент още веднъж има издание онлайн, само че при съблюдаване на съответните рестрикции. Предстои Италия да е хазаин на Евровизия, през май в Торино. В края на април се открива и Биеналето на изкуствата, което ще продължи половин година. Страната се отваря още веднъж за туристи и за културни действия. Очаква се на 31 март да изтече изключителното санитарно състояние, въведено поради пандемията преди две години, а на 15 юни да бъде анулирана мярката за зеления документ като цяло.  

През двете години на пандемия обществото в Италия първо мина от стадий на боязън и единодушие пред ужаса, към стадий на неодобрение, породено от рецесията, довела до доста банкрути и безработица. После с придвижване на имунизацията против COVID-19 настъпиха и разделения сред про- и антиваксъри. След това пристигна и вълната от митинги  срещу въвеждането на зелените документи, разделящи обществото на имунизирани и неимунизирани.

Иначе 20 февруари бе разгласен за Ден на здравните служащи, а 18 март (денят с военните камиони с ковчезите от Бергамо) бе разгласен за Ден на жертвите на Ковид-19. Вчера във връзка втората годишнина от откриването на пациент номер едно в Италия президентът Серджо Матарела разгласява изказване, в което напомни, че здравните служащи са постоянно на първа линия себеотрицателно и неуморно в битката с пандемията и изрази благодарност към тях от името на целия италиански народ. Същото направи и папа Франциск, който назова здравните служащи герои.

Но по какъв начин се промени съответно животът на някои от лицата, трансформирали се в знак на битката  с пандемията в Италия? Пациент номер едно дълго време беше защитаван в анонимност. В продължение на близо месец той се бори за живота си в болничното заведение в Кодоньо, а през това време умря татко му също от болестта. Днес се знае, че пациент номер едно е Матия Маестри. Сега той е на 40 години и продължава да работи като откривател в център на компанията Юниливър в градче покрай Кодоньо  Живее щастливо със брачната половинка си Валентина, която преди две години по същото време беше бременна. Днес двойката се радва на дъщеричката си Джулия. А Валентина се грижи и за магазинчето за билки на родителите си. Матия споделя, че дълго време е бил канен да взе участие в какви ли не акции и начинания като лице на пандемията, само че е отказал и  е предпочел да избере спокойното битие. През октомври предходната година стана ясно, че той е бил обект на следствие  от страна на прокуратурата, че може би е излъгал лекарите за хората, с които е поддържал контакти, довели до заразяването му преди две години. Разследването сподели, че няма доказателства за осъществено закононарушение и бе прекъснато.

Лекарката, пристъпила преди две години разпоредбите, с цел да откри, че Матия е инфектиран с COVID-19, е Анализа Малара. Тя е анестезиолог в интензивното поделение на болничното заведение в Кодоньо. Днес е на 40 години. Продължава да прави работата си със същото мъжество. Припомня, че Матия към този момент публично не е считан за пациент номер едно, тъй като следващи проучвания демонстрираха, съществуване на ковид в отпадни води в Милано и Торино още през декември 2019 година  а Националният онкологичен институт пък след проучване на кръвни проби при скрийнинг на онкоболни съобщи, че вирусът може би е бил в Италия още през септември 2019 година  За бързата си реакция преди две години Анализа Малара бе наградена с Орден на заслугите на Италианската република – най-висшето държавно отличие.

Преди две години в утринните часове на Международния ден на дамите, 8 март, в интернет се завъртя фотография, показваща изтощена италианска здравна сестра, да спи, рухнала върху бюро в сестринската стая на болничното заведение в Кремона, по този начин както е излязла от незабавното поделение след двойно дежурство, с маска и защитна екипировка. Снимката бе направена от неин сътрудник. А здравната сестра Елена Палярини се трансформира също в знак на битката против пандемията.  Малко по-късно тя също се заразява с ковид, а когато след месец се възвръща, се връща още веднъж към работата си. В следствие с нея се свързват редица медии и всякога тя разказва с неспокойствие в гласа бремето на пандемията, което тегне върху здравните служащи, принудени да работят неуморно в тежко засегнатата от пандемията Италия. Елена Палярини получи през лятото на 2020 година  званието джентълмен на Ордена за трудови заслуги.

През пролетта на 2020 година фотоси на две други медицински сестри обиколиха медиите и обществените мрежи. Алесия Бонари, родена в Гросето, само че работеща в болница в Милано, и Мартина Бенедети, работеща в болничното заведение в Маса Карара, разгласиха селфита, на които се виждаха вредите по кожата им от продължителното носене на защитна екипировка през дългите часове на работа в отделения за коронавирус пациенти. Днес 24-годишната Алесия Бонари с изключение на, че продължава да работи като здравна сестра, е и инфлуенсър. Миналата година тя бе специфичен посетител на фестивала в Сан Ремо, чиито уредници по традиция канят на фестивалната сцена и персони, откроили се в специалността си. Хонорарът от това присъединяване във феста Бонари подари за грижи за пациенти в терминална фаза на разнообразни болести. Мартина Бенедети, която е на 29 години, пък този януари разгласява в обществените мрежи ядосан пост против въвеждане на санкция от 100 евро за всички неимунизирани против COVID-19 петдесетгодишни в Италия. Според нея санкцията е прекомерно дребна, тъй като за шофиране без колан се постанова санкция от 300 евро. Мартина Бенедети дефинира тези 100 евро като ниската цена на живота на здравните служащи в Италия, тъй като вследствие на тази санкция повече хора няма да се имунизиран, само че здравните служащи ще не престават да са тези, които с риск за живота си ще избавят тежко заболели. Постът навлече на Мартина Бенедети доста рецензии и даже закани за живота й от антиваксъри и тя се обърна към полицията.  А другояче през двете години на пандемията тя написа книга в тандем с лекерката и криминоложка Анна Вали. Творбата, озаглавена " Писма от фронта на COVID-19 – Не сме подготвени ", споделя за пандемията под формата на замяна на имейли на две приятелки, в които те разказват по какъв начин живеят в ерата на ковид. Сега Мартина Бенедети чака да бъде оповестен и първият й разказ. 

Източник: Габриела Големанска от Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР